У підручнику викладено теоретико-методологічні, методичні та практичні питання економіки аграрних підприємств. Докладно висвітлено економічні засади їх функціонування, внутрішнє і зовнішнє середовище діяльності. Значна увага приділена формуванню виробничих ресурсів, методиці оцінки і аналізу ефективності їх використання. Всебічно розглянуто питання інвестиційної та інноваційної діяльності підприємств, оцінки їх ринкової позиції, формування в них інтенсивного типу розвитку. У другому виданні особливий акцент зроблено на обґрунтування механізмів використання економічних важелів підвищення ефективності агропромислового виробництва, державного регулювання і підтримки доходів сільськогосподарських товаровиробників. Для студентів вищих навчальних закладів (факультетів) аграрного економічного профілю, аспірантів, спеціалістів і керівників аграрних підприємств, працівників сільськогосподарських організацій. ЗМІСТ Передмова 4
Частина І. Вступ 6
Тема 1. Місце сільського господарства в економіці держави, його особливості і стан розвитку 6 1.1. Місце і роль сільського господарства в економіці держави та формуванні ринкового середовища 6 1.2. Особливості сільського господарства 8 1.3. Причини аграрної кризи в 90-х роках ХХ сторіччя та форми її прояву 12 1.4. Стан розвитку сільського господарства в кінці ХХ і на початку ХХI століття 17
Тема 2. Предмет і метод дисципліни «Економіка аграрних підприємств» 26 2.1. Предмет науки 26 2.2. Методологія науки 29 2.3. Специфічні методи дослідження економіки аграрних підприємств 32
Тема 3. Попит і пропозиція на сільськогосподарську продукцію в умовах ринку 34 3.1. Зміна попиту і пропозиції на сільськогосподарську продукцію та її наслідки 34 3.2. Цінова еластичність попиту на сільськогосподарську продукцію 37 3.3. Сільськогосподарська проблема довгострокового періоду 42
Частина ІІ. Аграрні підприємства, їх виробничі витрати і кінцеві результати діяльності 47
Тема 4. Підприємство як основна ланка ринкової економіки 47 4.1. Поняття підприємства, його роль і умови ефективної роботи в ринковій економіці 47 4.2. Складові ланки підприємств та їх взаємодія 49 4.3. Види підприємств та їх об’єднань 52 4.4. Етапи аграрної реформи і створення аграрних підприємств ринкового типу 56 4.5. Механізм реструктуризації КСП і врегулювання майнових відносин 61 4.6. Економічні засади функціонування селянських (фермерських) господарств 71 4.7. Економічні засади функціонування господарських товариств. Акціонерні товариства 77 4.8. Економічні засади функціонування товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ), з додатковою відповідальністю, повного і командитного товариства 82 4.9. Економічні засади функціонування приватних підприємств 87 4.10. Розвиток сільськогосподарської кооперації та її організаційні форми 90
Тема 5. Зовнішнє середовище діяльності аграрних підприємств у ринковій економіці 98 5.1. Мікросередовище функціонування аграрних підприємств 98 5.2. Макросередовище функціонування аграрних підприємств 105 5.3. Банкрутство підприємств та їх санація 111 5.4. Особливості банкрутства аграрних підприємств 116 5.5. Методичні підходи до оцінки і прогнозу передбанкрутного стану підприємств 118
Тема 6. Витрати виробництва і собівартість продукції (робіт, послуг) аграрних підприємств 121 6.1. Суть собівартості продукції і характеристика її видів 121 6.2. Склад витрат за всіма видами діяльності підприємств 122 6.3. Групування операційних витрат за економічними елементами та статтями. Поняття валових витрат 126 6.4. Класифікація витрат 130 6.5. Постійні і змінні витрати 133 6.6. Співвідношення «фактор-продукт» та його аналіз 135 6.7. Визначення максимального прибутку. Неявні витрати 139 6.8. Послідовність і методи визначення собівартості сільськогосподарської продукції 142 6.9. Методика визначення собівартості сільськогосподарської продукції 145 6.10. Досягнутий рівень собівартості та методика її аналізу 148 6.11. Поняття виробничого бюджету й обґрунтування шляхів зниження собівартості продукції 151
Тема 7. Кінцеві результати діяльності аграрних підприємств 154 7.1. Валова продукція сільського господарства 154 7.2. Товарна продукція і методика визначення показників товарності 159 7.3. Вплив обсягу пропозиції товарної продукції на доходи аграрних підприємств. Сільськогосподарська проблема короткострокового періоду 163 7.4. Кінцева продукція сільськогосподарських і агропромислових підприємств та об’єднань 165 7.5. Чиста продукція аграрних підприємств 169 7.6. Прибуток і методика його визначення 171
Частина ІІІ. Ресурси аграрних підприємств та ефективність їх використання 177
Тема 8. Земельні ресурси та ефективність їх використання 177 8.1. Характеристика земельних ресурсів України та їх розподіл між землекористувачами 177 8.2. Земельна реформа в Україні. Основи Земельного кодексу України 181 8.3. Методика паювання сільськогосподарських угідь 187 8.4. Земельний кадастр і грошова оцінка землі 190 8.5. Плата за землю сільськогосподарського призначення 194 8.6. Оренда землі 197 8.7. Поняття ринку землі 202 8.8. Інтенсивність та ефективність використання земельних ресурсів 206 8.9. Ефективність меліорації землі 210
Тема 9. Персонал аграрних підприємств і продуктивність праці 218 9.1. Персонал аграрних підприємств і його класифікація 218 9.2. Забезпеченість аграрних підприємств персоналом і визначення потреби у податковій найманій праці (тимчасових і/або сезонних працівників) 221 9.3. Витрати на оплату праці й ефективність використання персоналу 225 9.4. Поняття продуктивності праці і методика її визначення в сільському господарстві 230 9.5. Досягнутий рівень продуктивності праці, його оцінка, аналіз і фактори підвищення 234 9.6. Заміна живої праці капіталом 238
Тема 10. Основні фонди (основний капітал) і виробничі потужності аграрних підприємств 242 10.1. Характеристика виробничих фондів, їх поділ на застосовувані і виробничо спожиті 242 10.2. Класифікація і структура основних фондів (основного капіталу) 243 10.3. Грошова оцінка основних засобів 246 10.4. Амортизація основних засобів 250 10.5. Джерела і форми відтворення основних засобів 261 10.6. Лізинг 263 10.7. Ефективність використання основних виробничих фондів 269 10.8. Поняття виробничої потужності підприємств, методи її визначення і показники використання 275
Тема 11. Матеріально-речові елементи основних виробничих фондів та ефективність їх використання 281 11.1. Функціональна роль матеріально-речових елементів основних виробничих фондів та їх місце у формуванні енергетичних ресурсів 281 11.2. Витрати на утримання техніки і економічні підходи до обґрунтування беззбитковості її роботи і заміни 283 11.3. Тракторний парк і ефективність його використання 290 11.4. Ефективність використання комбайнового парку 295 11.5. Транспортні засоби аграрних підприємств і ефективність їх використання 299 11.6. Дві альтернативи: купівля нової або потриманої техніки, придбання техніки або її оренда 307 11.7. Виробничі будівлі та споруди й ефективність їх використання 310
Тема 12. Оборотний капітал аграрних підприємств 312 12.1. Економічна суть оборотного капіталу та його склад 312 12.2. Структура оборотного капіталу й оцінка запасів при їх виробничому споживанні 315 12.3. Забезпеченість аграрних підприємств оборотним капіталом та його кругообіг 317 12.4. Методика визначення ефективності використання оборотного капіталу та її факторний аналіз 320 12.5. Мінімізація потреби у виробничих запасах і фактори поліпшення використання оборотного капіталу 324 12.6. Мінімізація сукупних витрат на виробничі запаси вузькоспеціалізованих аграрних підприємств, переробних виробництв в аграрних і агропромислових підприємствах 330
Тема 13. Нематеріальні активи (ресурси) підприємств 333 13.1. Поняття і види нематеріальних ресурсів 333 13.2. Вартісна оцінка нематеріальних активів ( ресурсів) 337 13.3. Амортизація нематеріальних активів (ресурсів) 339 13.4. Методичні підходи до визначення ринкової вартості нематеріальних активів — об’єктів інтелектуальної власності 341
Тема 14. Авансований і власний капітал аграрних підприємств 345 14.1. Суть авансованого капіталу та його структура 345 14.2. Джерела формування авансованого капіталу, його класифікація і відмінність від категорії виробничого потенціалу 350 14.3. Позичковий капітал та критерій доцільності його залучення 353 14.4. Вартісна оцінка авансованого капіталу 358 14.5. Власний капітал аграрних підприємств та їх платоспроможність 362 14.6. Ефективність використання авансованого капіталу 368
Тема 15. Інвестиції та їх ефективність 374 15.1. Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності. Джерела інвестицій 374 15.2. Капіталовкладення аграрних підприємств 378 15.3. Методи зіставлення інвестицій у часі 382 15.4. Оцінка ефективності інвестицій за недисконтованими фінансово-економічними показниками 384 15.5. Оцінка ефективності проекту за методом чистої поточної (теперішньої) вартості 389
Частина IV. Ефективність діяльності аграрних підприємств та економічні важелі її формування і підвищення 397
Тема 16. Ефективність діяльності аграрних підприємств і оцінка їх ринкової позиції 397 16.1. Суть ефективності як економічної категорії 397 16.2. Рентабельність виробництва і методика визначення її показників 400 16.3. Методика аналізу рентабельності виробництва 404 16.4. Графічний та математичний способи визначення точки беззбитковості виробництва 410 16.5. Аналіз беззбитковості виробництва і прибутковості галузі за допомогою показника норми беззбитковості 413 16.6. Оцінка ринкової позиції підприємства за даними балансу і на ринку капіталів 417 16.7. Оцінка ринкової позиції підприємства за показниками прибутковості 423
Тема 17. Ціни на сільськогосподарську продукцію 426 17.1. Ціна в ринковій економіці і характеристика її видів 426 17.2. Цінова конкуренція і цінова конкурентоспроможність 433 17.3. Ціноутворення і ціни на сучасному етапі розвитку ринкової економіки 437 17.4. Методи визначення рівня ціни та його використання для аналізу виробничих і економічних параметрів діяльності підприємства 444 17.5. Паритет цін і механізм його забезпечення в ринковій економіці 447
Тема 18. Якість продукції 454 18.1. Поняття якості, характеристика її показників і значення для підвищення конкурентоспроможності продукції 454 18.2. Методи визначення якості продукції і вплив її рівня на результати виробництва 458 18.3. Методика визначення втрат (додаткового ефекту) від зниження (підвищення) якості продукції 465 18.4. Витрати на поліпшення якості продукції і напрями забезпечення її конкурентоспроможності за якістю 469 18.5. Стандартизація і сертифікація продукції 476
Тема 19. Науково-технічний прогрес та інноваційна діяльність аграрних підприємств 483 19.1. Суть НТП та інноваційної діяльності. Загальна характеристика напрямів НТП 483 19.2. Основні риси НТП в ринковій економіці та важливість переходу аграрної економіки на інноваційну модель розвитку 486 19.3. Агрохімічний напрям НТП. Ефективність застосування мінеральних добрив і фактори її підвищення 489 19.4. Ефективність застосування хімічних засобів захисту рослин і тварин 495 19.5. Біологічний напрям науково-технічного прогресу 499 19.6. Методика визначення економічної ефективності окремих нововведень у рослинництві і тваринництві 504
Тема 20. Інтенсивність розвитку аграрних підприємств 514 20.1. Поняття інтенсивності й економічного типу розвитку аграрних підприємств і методика його визначення 514 20.2. Показники інтенсивності та методика їх визначення 518 20.3. Основні напрями формування інтенсивного типу розвитку аграрних підприємств і забезпечення його екологічності 521 20.4. Прискорення обороту виробничих ресурсів як важлива умова формування інтенсивного типу розвитку 524 20.5. Розподіл валового продукту і його вплив на формування інтенсивного типу розвитку аграрних підприємств 530
Тема 21. Спеціалізація і галузева структура аграрних підприємств 535 21.1. Суть і фактори розміщення та спеціалізації сільськогосподарського виробництва 535 21.2. Форми спеціалізації й методика визначення виробничого напряму підприємства 538 21.3. Галузі й галузева структура аграрних підприємств та методика її визначення 543 21.4. Методика визначення ефективності галузевої структури підприємства 546 21.5. Процедура добору конкуруючих галузей і оцінка альтернатив при формуванні галузевої структури підприємства 548 21.6. Методика визначення «чутливості» прибутку до зміни ціни і врожайності конкуруючих культур 551
Тема 22. Агропромислова інтеграція 554 22.1. Суть агропромислової інтеграції, її організаційні форми і соціальнo-економічне значення 554 22.2. Регіональні агропромислові формування 559 22.3. Принципові аспекти побудови економічного механізму інтеграції аграрних і агропереробних підприємств 562 22.4. Агропромислові підприємства та агрофірми 569
Тема 23. Концентрація виробництва та диверсифікація аграрних підприємств 575 23.1. Концентрація виробництва та її вплив на економіку підприємств 575 23.2. Економічна концентрація та захист економічної конкуренції 577 23.3. Диверсифікація аграрних підприємств, її форми і види 580 23.4. Переваги і загрози диверсифікації виробництва та методика визначення її рівня 584
Тема 24. Державне регулювання і підтримка доходів сільськогосподарського виробництва 591 24.1. Поняття і необхідність державного регулювання і підтримки доходів сільськогосподарського виробництва 591 24.2. Механізм державного регулювання і підтримки доходів сільськогосподарського виробництва на початку ХХІ ст. 594 24.3. Досвід державного регулювання і підтримки доходів сільськогосподарського виробництва в розвинутих країнах Заходу і можливість його використання в Україні 604 |