Суббота, 28.06.2025, 19:27
ЭЛЕКТРОННАЯ БИБЛИОТЕКА УЧЕБНИКОВ ДЛЯ СТУДЕНТОВ
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Категории раздела
Мои файлы [0]
Анализ хозяйственной деятельности [11]
Аудит [5]
Банковское дело [3]
Бизнес-планирование [6]
Бухгалтерский учет [2]
Государственное регулирование [3]
Демография [1]
Дискретный анализ [1]
Инвестиции [2]
Инновации [3]
Информационные системы [4]
История экономики [1]
Конкурентоспособность [4]
Кредитирование [3]
Макроэкономика [2]
Маркетинг [2]
Менеджмент [22]
Микроэкономика [1]
Мировая экономика [3]
Организация производства [2]
Отраслевая экономика [3]
Политическая экономика [2]
Сельское хозяйство [19]
Статистика [4]
Стратегия [3]
Страхование [1]
Управленческий учет [1]
Финансы [3]
Ценные бумаги [1]
Эконометрика [3]
Экономика предприятия [11]
Экономика труда [2]
Экономический анализ [1]
Тесты [0]
Реклама
Форма входа
Статистика
Главная » Файлы » Отраслевая экономика

Економіка аграрних підприємств (Андрійчук В.Г.)
[ Скачать с сервера (1.96 Mb) ] 12.12.2012, 13:32
ЕКОНОМІКА АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ (АНДРІЙЧУК В.Г.)

   У підручнику викладено теоретико-методологічні, методичні та практичні питання економіки аграрних підприємств. Докладно висвітлено економічні засади їх функціонування, внутрішнє і зовнішнє середовище діяльності. Значна увага приділена формуванню виробничих ресурсів, методиці оцінки і аналізу ефективності їх використання. Всебічно розглянуто питання інвестиційної та інноваційної діяльності підприємств, оцінки їх ринкової позиції, формування в них інтенсивного типу розвитку. У другому виданні особливий акцент зроблено на обґрунтування механізмів використання економічних важелів підвищення ефективності агропромислового виробництва, державного регулювання і підтримки доходів сільськогосподарських товаровиробників.
   Для студентів вищих навчальних закладів (факультетів) аграрного економічного профілю, аспірантів, спеціалістів і керівників аграрних підприємств, працівників сільськогосподарських організацій.

ЗМІСТ

Передмова   4

Частина І. Вступ   6

Тема 1. Місце сільського господарства в економіці держави, його особливості і стан розвитку 6
1.1. Місце і роль сільського господарства в економіці  держави та формуванні ринкового середовища   6
1.2. Особливості сільського господарства   8
1.3. Причини аграрної кризи в 90-х роках ХХ сторіччя та форми її прояву   12
1.4. Стан розвитку сільського господарства в кінці ХХ і на початку ХХI століття   17

Тема 2. Предмет і метод дисципліни «Економіка аграрних підприємств»   26
2.1. Предмет науки   26
2.2. Методологія науки   29
2.3. Специфічні методи дослідження економіки аграрних підприємств   32

Тема 3. Попит і пропозиція на сільськогосподарську продукцію в умовах ринку   34
3.1. Зміна попиту і пропозиції на сільськогосподарську продукцію та її наслідки   34
3.2. Цінова еластичність попиту на сільськогосподарську продукцію   37
3.3. Сільськогосподарська проблема довгострокового періоду   42

Частина ІІ. Аграрні підприємства, їх виробничі витрати і кінцеві результати діяльності   47

Тема 4. Підприємство як основна ланка ринкової економіки   47
4.1. Поняття підприємства, його роль і умови ефективної роботи в ринковій економіці   47
4.2. Складові ланки підприємств та їх взаємодія   49
4.3. Види підприємств та їх об’єднань   52
4.4. Етапи аграрної реформи і створення аграрних підприємств ринкового типу   56
4.5. Механізм реструктуризації КСП і врегулювання майнових відносин   61
4.6. Економічні засади функціонування селянських (фермерських) господарств   71
4.7. Економічні засади функціонування господарських товариств. Акціонерні товариства   77
4.8. Економічні засади функціонування товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ), з додатковою відповідальністю, повного і командитного товариства   82
4.9. Економічні засади функціонування приватних підприємств   87
4.10. Розвиток сільськогосподарської кооперації та її організаційні форми   90

Тема 5. Зовнішнє середовище діяльності аграрних підприємств у ринковій економіці   98
5.1. Мікросередовище функціонування аграрних підприємств  98
5.2. Макросередовище функціонування аграрних підприємств   105
5.3. Банкрутство підприємств та їх санація   111
5.4. Особливості банкрутства аграрних підприємств   116
5.5. Методичні підходи до оцінки і прогнозу передбанкрутного стану підприємств   118

Тема 6. Витрати виробництва і собівартість продукції (робіт, послуг) аграрних підприємств   121
6.1. Суть собівартості продукції і характеристика її видів   121
6.2. Склад витрат за всіма видами діяльності підприємств   122
6.3. Групування операційних витрат за економічними елементами та статтями. Поняття валових витрат   126
6.4. Класифікація витрат   130
6.5. Постійні і змінні витрати   133
6.6. Співвідношення «фактор-продукт» та його аналіз   135
6.7. Визначення максимального прибутку. Неявні витрати  139
6.8. Послідовність і методи визначення собівартості сільськогосподарської продукції   142
6.9. Методика визначення собівартості сільськогосподарської продукції   145
6.10. Досягнутий рівень собівартості та методика її аналізу   148
6.11. Поняття виробничого бюджету й обґрунтування шляхів зниження собівартості продукції   151

Тема 7. Кінцеві результати діяльності аграрних підприємств   154
7.1. Валова продукція сільського господарства   154
7.2. Товарна продукція і методика визначення показників товарності   159
7.3. Вплив обсягу пропозиції товарної продукції на доходи аграрних підприємств. Сільськогосподарська  проблема короткострокового періоду   163
7.4. Кінцева продукція сільськогосподарських і агропромислових підприємств та об’єднань   165
7.5. Чиста продукція аграрних підприємств   169
7.6. Прибуток і методика його визначення   171

Частина ІІІ. Ресурси аграрних підприємств та ефективність їх використання   177

Тема 8. Земельні ресурси та ефективність їх використання   177
8.1. Характеристика земельних ресурсів України та їх розподіл між землекористувачами   177
8.2. Земельна реформа в Україні. Основи Земельного кодексу України   181
8.3. Методика паювання сільськогосподарських угідь   187
8.4. Земельний кадастр і грошова оцінка землі   190
8.5. Плата за землю сільськогосподарського призначення   194
8.6. Оренда землі   197
8.7. Поняття ринку землі   202
8.8. Інтенсивність та ефективність використання земельних ресурсів   206
8.9. Ефективність меліорації землі   210

Тема 9. Персонал аграрних підприємств і продуктивність праці   218
9.1. Персонал аграрних підприємств і його класифікація   218
9.2. Забезпеченість аграрних підприємств персоналом і визначення потреби у податковій найманій праці (тимчасових і/або сезонних працівників)   221
9.3. Витрати на оплату праці й ефективність використання персоналу   225
9.4. Поняття продуктивності праці і методика її визначення в сільському господарстві   230
9.5. Досягнутий рівень продуктивності праці, його оцінка, аналіз і фактори підвищення   234
9.6. Заміна живої праці капіталом   238

Тема 10. Основні фонди (основний капітал) і виробничі потужності аграрних підприємств   242
10.1. Характеристика виробничих фондів, їх поділ на застосовувані і виробничо спожиті   242
10.2. Класифікація і структура основних фондів (основного капіталу)   243
10.3. Грошова оцінка основних засобів   246
10.4. Амортизація основних засобів   250
10.5. Джерела і форми відтворення основних засобів   261
10.6. Лізинг   263
10.7. Ефективність використання основних виробничих фондів   269
10.8. Поняття виробничої потужності підприємств, методи її визначення і показники використання   275

Тема 11. Матеріально-речові елементи основних виробничих фондів та ефективність їх використання   281
11.1. Функціональна роль матеріально-речових елементів основних виробничих фондів та їх місце у формуванні енергетичних ресурсів   281
11.2. Витрати на утримання техніки і економічні підходи до обґрунтування беззбитковості її роботи і заміни   283
11.3. Тракторний парк і ефективність його використання   290
11.4. Ефективність використання комбайнового парку   295
11.5. Транспортні засоби аграрних підприємств і ефективність їх використання   299
11.6. Дві альтернативи: купівля нової або потриманої техніки, придбання техніки або її оренда   307
11.7. Виробничі будівлі та споруди й ефективність їх використання   310

Тема 12. Оборотний капітал аграрних підприємств   312
12.1. Економічна суть оборотного капіталу та його склад   312
12.2. Структура оборотного капіталу й оцінка запасів при їх виробничому споживанні  315
12.3. Забезпеченість аграрних підприємств оборотним капіталом та його кругообіг   317
12.4. Методика визначення ефективності використання оборотного капіталу та її факторний аналіз   320
12.5. Мінімізація потреби у виробничих запасах і фактори поліпшення використання оборотного капіталу   324
12.6. Мінімізація сукупних витрат на виробничі запаси вузькоспеціалізованих аграрних підприємств, переробних виробництв в аграрних і агропромислових підприємствах  330

Тема 13. Нематеріальні активи (ресурси) підприємств   333
13.1. Поняття і види нематеріальних ресурсів   333
13.2. Вартісна оцінка нематеріальних активів ( ресурсів)   337
13.3. Амортизація нематеріальних активів (ресурсів)   339
13.4. Методичні підходи до визначення ринкової вартості нематеріальних активів — об’єктів інтелектуальної власності   341

Тема 14. Авансований і власний капітал аграрних підприємств   345
14.1. Суть авансованого капіталу та його структура   345
14.2. Джерела формування авансованого капіталу, його класифікація і відмінність від категорії виробничого потенціалу  350
14.3. Позичковий капітал та критерій доцільності його залучення   353
14.4. Вартісна оцінка авансованого капіталу   358
14.5. Власний капітал аграрних підприємств та їх платоспроможність   362
14.6. Ефективність використання авансованого капіталу   368

Тема 15. Інвестиції та їх ефективність   374
15.1. Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності. Джерела інвестицій   374
15.2. Капіталовкладення аграрних підприємств   378
15.3. Методи зіставлення інвестицій у часі   382
15.4. Оцінка ефективності інвестицій за недисконтованими фінансово-економічними показниками   384
15.5. Оцінка ефективності проекту за методом чистої поточної (теперішньої) вартості   389

Частина IV. Ефективність діяльності аграрних підприємств та економічні важелі її формування і підвищення   397

Тема 16. Ефективність діяльності аграрних підприємств і оцінка їх ринкової позиції   397
16.1. Суть ефективності як економічної категорії   397
16.2. Рентабельність виробництва і методика визначення її показників   400
16.3. Методика аналізу рентабельності виробництва   404
16.4. Графічний та математичний способи визначення точки беззбитковості виробництва   410
16.5. Аналіз беззбитковості виробництва і прибутковості галузі за допомогою показника норми беззбитковості   413
16.6. Оцінка ринкової позиції підприємства за даними балансу і на ринку капіталів   417
16.7. Оцінка ринкової позиції підприємства за показниками прибутковості   423

Тема 17. Ціни на сільськогосподарську продукцію   426
17.1. Ціна в ринковій економіці і характеристика її видів   426
17.2. Цінова конкуренція і цінова конкурентоспроможність   433
17.3. Ціноутворення і ціни на сучасному етапі розвитку ринкової економіки   437
17.4. Методи визначення рівня ціни та його використання для аналізу виробничих і економічних параметрів діяльності підприємства   444
17.5. Паритет цін і механізм його забезпечення в ринковій економіці   447

Тема 18. Якість продукції   454
18.1. Поняття якості, характеристика її показників і значення для підвищення конкурентоспроможності продукції   454
18.2. Методи визначення якості продукції і вплив її рівня на результати виробництва   458
18.3. Методика визначення втрат (додаткового ефекту) від зниження (підвищення) якості продукції   465
18.4. Витрати на поліпшення якості продукції і напрями забезпечення її конкурентоспроможності за якістю   469
18.5. Стандартизація і сертифікація продукції   476

Тема 19. Науково-технічний прогрес та інноваційна діяльність аграрних підприємств   483
19.1. Суть НТП та інноваційної діяльності. Загальна характеристика напрямів НТП   483
19.2. Основні риси НТП в ринковій економіці та важливість переходу аграрної економіки на інноваційну модель розвитку   486
19.3. Агрохімічний напрям НТП. Ефективність застосування мінеральних добрив і фактори її підвищення   489
19.4. Ефективність застосування хімічних засобів захисту рослин і тварин   495
19.5. Біологічний напрям науково-технічного прогресу   499
19.6. Методика визначення економічної ефективності окремих нововведень у рослинництві і тваринництві   504

Тема 20. Інтенсивність розвитку аграрних підприємств   514
20.1. Поняття інтенсивності й економічного типу розвитку аграрних підприємств і методика його визначення   514
20.2. Показники інтенсивності та методика їх визначення   518
20.3. Основні напрями формування інтенсивного типу розвитку аграрних підприємств і забезпечення його екологічності   521
20.4. Прискорення обороту виробничих ресурсів як важлива умова формування інтенсивного типу розвитку   524
20.5. Розподіл валового продукту і його вплив на формування інтенсивного типу розвитку аграрних  підприємств   530

Тема 21. Спеціалізація і галузева структура аграрних підприємств   535
21.1. Суть і фактори розміщення та спеціалізації сільськогосподарського виробництва   535
21.2. Форми спеціалізації й методика визначення виробничого напряму підприємства   538
21.3. Галузі й галузева структура аграрних підприємств та методика її визначення   543
21.4. Методика визначення ефективності галузевої структури підприємства   546
21.5. Процедура добору конкуруючих галузей і оцінка альтернатив при формуванні галузевої структури підприємства   548
21.6. Методика визначення «чутливості» прибутку до зміни ціни і врожайності конкуруючих культур   551

Тема 22. Агропромислова інтеграція   554
22.1. Суть агропромислової інтеграції, її організаційні форми і соціальнo-економічне значення   554
22.2. Регіональні агропромислові формування   559
22.3. Принципові аспекти побудови економічного механізму інтеграції аграрних і агропереробних підприємств   562
22.4. Агропромислові підприємства та агрофірми   569

Тема 23. Концентрація виробництва та диверсифікація аграрних підприємств   575
23.1. Концентрація виробництва та її вплив на економіку підприємств   575
23.2. Економічна концентрація та захист економічної конкуренції   577
23.3. Диверсифікація аграрних підприємств, її форми і види   580
23.4. Переваги і загрози диверсифікації виробництва та методика визначення її рівня   584

Тема 24. Державне регулювання і підтримка доходів сільськогосподарського виробництва   591
24.1. Поняття і необхідність державного регулювання і підтримки доходів сільськогосподарського виробництва   591
24.2. Механізм державного регулювання і підтримки доходів сільськогосподарського виробництва на початку ХХІ ст.   594
24.3. Досвід державного регулювання і підтримки доходів сільськогосподарського виробництва в розвинутих країнах Заходу і можливість його використання в Україні   604

Категория: Отраслевая экономика | Добавил:
Просмотров: 2263 | Загрузок: 152 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
ЗАРАБАТЫВАЕМ
  • Деньги Вконтакте
  • Деньги в Соцсетях
  • +ЭФФЕКТИВНЫЙ МЕНЕДЖМЕНТ
  • SEO sprint - Всё для максимальной раскрутки!
  • +ЭФФЕКТИВНЫЙ МЕНЕДЖМЕНТ
  • Как создать свой бизнес
  • Рамблер
  • Поиск
    Посоветовать другу
    Электронная библиотека © 2025Сделать бесплатный сайт с uCoz